, , ,

Een hippie met een businessplan

09:00

Daan Roosegaarde, bedenker van de zelfverlichtende snelwegen en de recent gelanceerde Smog Free Tower, gaf woensdag 28 oktober een masterclass ‘Maken’ op de HKU in Utrecht. En wij waren erbij!










6 jaar geleden startte hij met zijn bedrijf ‘studio Roosegaarde’, een social design lab waar Daan Roosegaarde samen met een team van ontwerpers en engineers de relatie tussen mens, technologie en ruimte onderzoekt en vooruitstrevende ontwerpen maakt. Hij begint te vertellen waarom hij zijn studio begonnen is en gebruikt daarin de quote van Marshall McLuhan: “There are no passengers on spaceship earth, we are all crew.” Deze quote staat voor zijn visie. Hij geloofd dat we niet bang moeten zijn voor de ontwikkelingen in wetenschap en technologie, maar dat wij daar gebruik van kunnen maken in ons voordeel. Wij kunnen de wereld beter maken met de nieuwste ontwikkelingen, niet alleen maar slechter en vuiler.


Je merkt dat hij erg geloofd in het ‘juiste’ doen. Niet altijd voor het grote geld gaan, maar zijn ontwerpen ook beschikbaar en bereikbaar maken voor iedereen. Het sociale aspect van nieuwe technologie acht hij net zo belangrijk als de innovatie zelf. Een mooi voorbeeld hiervan is de Smog Free Tower. Deze toren functioneert als een stofzuiger voor vervuilde lucht. Hij filtert deze lucht en blaast de schone lucht weer naar buiten. Zo ontstaat er een bubbel van schone lucht in grote steden die kampen met luchtvervuilingsproblemen.

Na en goed werkend prototype te hebben gemaakt, kwam er interesse van een investeerder in het Smog Free Tower project. Daar bedankt hij voor. Waarom? Omdat hij bang was dat deze partij mensen zou laten betalen voor schone lucht. Dat was niet zijn visie tijdens het bedenken en ontwerpen van deze toren. Schone lucht zou voor iedereen en overal beschikbaar moeten zijn.

De oplossing voor het produceren van de Smog Free Tower was een crowdfunding campagne. Daarvoor had hij wel iets nodig om terug te geven aan alle ‘funders’. Samen met zijn studio kwam hij erachter dat de stof die hij met de toren uit de lucht filterde voor een groot deel uit koolstof bestaat. Wat gebeurd er als je koolstof onder hoge druk samenperst? Dan krijg je een diamant. Dat proces kunnen we tot op heden niet nabootsen, maar het idee van een sieraad als reward voor de funders was geboren. Denk aan een Smog Free ring of  Smog Free manchetknopen die je kunt krijgen na het funden van het crowdfundingproject. Zijn project werd succesvol gefund en op 7 September 2015 werd de eerste Smog Free Tower gelanceerd in Rotterdam.


In zijn lezing verteld hij gelukkig ook dat het niet altijd alleen maar rozegeur en maneschijn is tijdens het proces van een nieuw idee of ontwerp. Zijn hang naar schoonheid en innovatie maakt dat hij kan omgaan met de 80% bullshit en de 20% beauty die hij ervaart in elk project. Zijn afschuw van de 2 woorden: “Ja, maar..” laat hij met veel emotie blijken. Waarom doen we altijd zo moeilijk? Waarom zijn het altijd dezelfde 3 fases die we doorgaan als het gaat om nieuwe ideeën? (Fase 1: het is niet mogelijk, fase 2: het is niet toegestaan, fase 3: waarom heb je het niet eerder gemaakt?)

Na het vertellen over zijn projecten en visie was er ruim tijd voor een Question & Answer uit de zaal, waarbij het ging over ego en arrogantie ten opzichte van zelfverzekerdheid, technologie en de boodschap erachter en dat het niet uitmaakt of je word opgeleid als kunstenaar of designer, want wat is hij zelf? Innovator, ontwerper, bedenker, entrepeneur, engineer? Een journalist die hem ooit interviewde had volgens hem de beste omschrijving: Een hippie met een businessplan!

Een inspirerend verhaal van een man met een visie. Een visie die hij niet alleen kan waarmaken, maar die hij samen met zijn collega’s in z'n studio ontwikkeld en daarmee de wereld een beetje beter probeert te maken.

Lees meer over Daan Roosegaarde op zijn website: https://www.studioroosegaarde.net


Blog door: Milou

Ook Interessant

0 reacties

Volg ons op Facebook

Blog Archive