Als ontwerper probeer je altijd nieuwe inzichten te creëren, op een bepaalde manier met het beoogde publiek te communiceren en een oplossing te zoeken voor de vragen van de klant. Deze ideeën kun je niet eindeloos uit jezelf halen en soms moet je even afstand nemen of inspiratie zoeken.
Te beginnen bij Blaak waar ik na uitstappen uit de metro gelijk tegen het eerste punt op de route aanliep.
1. De Kubuswoningen.
Bouwjaar: 1982-1984
Concept: De woningen bestaan uit een een gekantelde kubussen op palen, waardoor de ruimte onder de woningen openbaar blijft. Het idee was om een soort dorp in de grote stad te bouwen. Beneden is plek voor winkels, bedrijven, een school en speel- en wandelruimte. Daarboven is plek om te wonen, maar wel met grote interactie met de openbare ruimte door de ramen die zijn geplaatst in de schuinen wanden, waardoor je een klein kijkje krijgt in de woningen.
2. De Markthal
Bouwjaar: 2009-2015
Concept: Winkelen, uit eten, parkeren, werken en wonen. Over deze functionaliteiten moest de markthal beschikken. Geïnspireerd op de markthallen in Stockholm, Barcelona, Valencia en Kopenhagen, waar je inkopen kunt doen of naartoe kunt gaan voor een hapje of drankje. De markthal is anders dan de voor de rest vooral hoekige architectuur in de rest van Rotterdam. Sober van buiten en spetterend van binnen door het grootste kunstwerk van Europa ‚Hoorn des overvloeds’ door Arno Coenen en Iris Roskam. Hoe langer je er naar blijft kijken, hoe meer je ontdekt. Voor de rest kun je er als bezoeker vooral lekker eten en drinken en zijn er producten te krijgen die je niet zomaar in de supermarkt vindt.


Met de watertaxi ging ik richting de Kop van Zuid, onderweg heb ik een geweldig uitzicht op de skyline van Rotterdam. De taxi legt aan bij een van de weinige ‚oude’ gebouwen van Rotterdam;
3. Hotel New York
Architect: Muller, Droogleever Fortuyn en Van der Tak
Bouwjaar: 1901-1917 en omgebouwd tot hotel in 1993
Concept: Het gebouw was het vroegere directiekantoor van de Holland-Amerika Lijn. Een gedurfde stap om er een hotel van te maken in 1993 toen de 'Kop van Zuid' nog erg slecht bereikbaar was. Sinds de opening van de Erasmusbrug in 1996 kun je er pas echt goed komen met de auto. Het hotel bestaat uit 72 kamers, een restaurant met plek voor 400 personen, een barbershop en een aantal conferentiezalen.
(TIP: als je er wilt gaan lunchen, reserveer dan even van tevoren!)
Na de lunch loop ik weer terug richting het centrum, en kom zo langs het nieuwe gebouw van Rem Koolhaas;
4. De Rotterdam
Architect: Rem Koolhaas
Bouwjaar: 2009-2013
Concept: Het gebouw is genoemd naar de SS Rotterdam, een schip waarop vroeger de mensen een reis naar New York maakte. De reis duurde erg lang en daarom moest het schip van alle gemakken zijn voorzien, hetzelfde geld voor dit nieuwe gebouw van Rem Koolhaas. Drie torens waarin je onder andere kunt wonen, sporten, winkelen, werken, parkeren, of kunt logeren in het hotel. Zo wordt het ook wel 'De verticale stad' genoemd.
Op de terugweg naar het centrum pak ik niet weer de watertaxi, maar ben ik terug gaan lopen over een van de meest iconische bruggen van Nederland:
5. De Erasmusbrug
Architect: Ben van Berkel (UNStudio)
Bouwjaar: 1992-1996
Concept: Het hoofddoel was het verbinden van het bestaande stadscentrum met de Kop van Zuid. De brug moest de ambitie van de stad Rotterdam uitstralen en dat heeft zich geuit in de grootste en zwaarste bascule-brug van West-Europa.
Je kunt Rotterdam niet vergelijken met steden als Amsterdam of Utrecht, met hun kleine straatjes en oude panden, maar het zeker de moeite waard om eens naartoe te gaan. Ik werd ontzettend geïnspireerd door in het oog springende projecten zoals de Markthal en De Rotterdam. Deze projecten zijn dwars door de crisis heen gebouwd en laten zien dat je met de juiste mensen en de juiste visie toch zulke prachtige concepten kunt neerzetten. Hier krijg ik energie van en het laat mij voelen dat er altijd mogelijkheden zijn, zelfs als de tijd economisch niet optimaal is. Zulke projecten zijn het gezicht van de stad en zorgen voor meer bezoekers, wat vanzelf weer gunstig is voor de rest van Rotterdam. De Markthal was absoluut mijn favoriet, de hele sfeer klopte gewoon, misschien een idee om zoiets in Twente neer te zetten? Ik ben voor!
Verslag door: Milou
0 reacties